Asansör Düşerken Zıplamak İşe Yarar mı?

Artık çok katlı binaların vazgeçilmezleri arasında yerini alan asansörler bir çok iş merkezinde evlerimizin bulunduğu apartmanlarda günlük yüzlerce kişiyi taşımaktadır. Taşıma sırasında ortaya çıkabilecek olumsuz durumlar ise insanları tedirgin bir şekilde asansöre binmeye itmektedir. Yazılı ve görsel medyada sürekli olarak duyulan asansör kazaları bu sisteme olan güveni biraz daha azaltmıştır.
Peki bu kadar güvensiz bir sistemi koruyan ve günlerce çalışan mekaniğin arkasındaki güvenlik çemberi nasıl? Büyük ağırlıkları taşıyan bu sistemde en önemli güven kaynağımız halatlar. Yaklaşık 5-6 halatın bağlı olduğu asansörlerde her bir halatın taşıma kapasitesi tüm asansörün uyarıda belirttiği taşıma kapasitesine sahiptir. Yani kopan bir halat sonucu asansörün düşme ihtimali sıfırıdır. Geri de kalan diğer 5 halat görevini devam ettirebilir.
Diğer geri de kalan 5 halatta yine işlevini kaybederse asansörlerde bulunan

özel fren sistemi düşüşü daha zararsız hale getirmek için pistonlar yardımı ile asansörü tutmaktadır.
Peki asansör düşerken yukarı zıplamak işe yarayabilir mi? Asansör boşluğa düştüğünde binanın yüksekliğiyle orantılı bir şekilde yere çarpar. Ortalama saniyede 17 metre hızla giden asansör içindeki kişi yukarıya doğru zıpladığı anda hızı ortalama saniye de 4-5 metredir. Yani kişi yere saniyede 17 metre ile değil yaklaşık 13 metre hızla çarpmaktadır. Bu da doğabilecek hasarın önüne geçemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder