Atların Neden Gözleri Kapatılır?

Bazı olaylara at gözlüğü ile bakmak tabirini sürekli kullanmaktayız. Bakış açısının tek taraflı olduğunu vurguladığımız  bu tabir aslında atların hayatlarını daha rahat sürdürebilmeleri için oldukça fazla gerekli bir yapıdır. Takılan bu gözlük yapı itibariyle tam olarak bir gözlüğe benzemez. Bu gözlükler atların görüş alanını büyütmek için değil görüş alanını daha da daraltmak için üretilmiş araçlardır.
Atlar tarihini tam olarak bilmediğimiz yıllarda evcilleştirilmiş ve insanların savaşlarda, seyahatlerinde sürekli yanlarında olduğu bir hayvan olarak hafızamızda yer etmiştir. Yabani soyun tam olarak nerede bittiği bilinmeyen bu hayvan tarihte en erken evcilleştirilen hayvanlar arasında da yerini almıştır.
Canlılar gözleri ile algıladıkları nesneleri üç aşamada yorumlayabilmektedirler. Bu aşamalar biçim renk ve mesafeden oluşmaktadır. Özellikle otobur hayvanlar için bu 3 aşama hayati önem taşımakta ve yaşamını sürdürebilmek için dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı olmuştur.
Atlarda ise gözler hem arkayı hemde önü görmeyi sağlamaktadır. Oldukça geniş olan bu açı bazen 3 aşamayı doğru algılayabilmesi için olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Daha küçük ve zararsız cisimleri büyük bir tehdit gibi algılayan atlar bunun sonucunda daha fazla tepki verebilir.
Bu gibi doğabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için atların görüş alanlarını azaltacak at gözlükleri üretilmeye başlamıştır. Bu sayede yarış atları ve normal atlar çevresinden fazla etkilenmeden bir çok faaliyeti gerçekleştirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder