Hayvanlar Rüya Görür mü?

Hayvanlar da insanlar gibi rüya görür. Her ne kadar bilim adamları hayvanların rüya gördükleri konusunda uzun zamandır aynı görüşte olsalar da en son yapılan bir araştırma hayvanların rüyaları konusunda bize daha açıklayıcı bilgiler sunuyor.

Açıklanan rapora göre, öğrenme kabiliyeti olan tüm canlılar rüya görür. İnsanlar REM uyku evresindeyken rüya görüyorlar. Bilim adamları hayvanların da aynı insanlar gibi REM uyku evresinde rüya gördüklerini düşünüyor. Hayvanların rüyaları, genellikle o gün içerisinde yaşadıkları olayların bir tekrarı şeklinde gerçekleşiyor. REM evresinde göz bebeklerin hareketi, hırlama ve yapılan bazı hareketler hayvanların da rüya gördüklerini gösteren kanıtlar arasında. Canlıların beyin ve sinir sistemiyle ilgilenen bazı biyologlar kuşlarda dahil olmak üzere tüm memelilerin REM uyku evresini yaşadıkları için rüya gördüklerine inanıyor.

REM uyku evresindeyken beynin elektriksel fonksiyonlarını ölçen EGG cihazı sayesinde elde edilen grafik, insanlarda ve hayvanlarda aynı sonuçları gösteriyor. Bu da hayvanların rüya görme olasılığını daha da arttırıyor. Kediler üzerinde yapılan bir araştırmada kedilerin beyinlerinde durdurucu bir merkez tespit edilmiştir. Kediler üzerinde yapılan deneylerde, kedilerin beynindeki ” durdurucu merkez” tahrip edilmiştir. Bunun sonucunda da kedi rüya görürken bir anda fareyi yakalama hareketi yapmaya başlamıştır. Bu merkez, hayvanlar da olduğu gibi insanlarda da vardır ve bunun sonucunda vücut hareket etmez. İnsanların da rüya sırasında geçici felç geçiriyor olmasının nedeni budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder