Buzdan Neden Buhar Çıkar?

Havada bulunan su buharları soğuk herhangi bir cisimle temas ettiğinde yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucunda ise bu temas eden su buharı sıvı hale geçebilir. Sıvı hale geçene su buharlarından su damlaları oluşabilir. Su damlası haline gelmeyen su buharları ise aynı hava gibi ışığı geçirmekte ve saydam olarak bulunmaktadır. Bunun sonucunda ise ışığı kırmadan geçiren su buharını görme olasılığımız ise oldukça düşüktür. Fakat su damlası haline gelen bu taneleri ise görmemiz mümkündür.
Bunun nedeni ise su damlacıklarının havadan farklı bir kırıcılık indisinin bulunmasıdır. Bu farklı kırıcılık indisinden dolayı gelen ışık ışınları su damlacığına çarparak kırılmaktadır. Aynı zamanda su damlacıkları üzerinde bulunan yansımalarda bu olayı destekler niteliktedir. Damlanın yansıtıcı oluşu görünürlüğünü artırırken aynı zamanda bu olaya yeni bir boyut getirmektedir.


Bazen havada görmüş olduğumuz bulutlar bunun için önemli bir örnek teşkil edebilir. Bazen gökyüzünde değişik şekiller de bulunan bu bulutlar birden ortadan kaybolabilir. Su buharı halinde bulunan bu bulutların bir an içinde su damlacıklarına dönüşmesi ile görünmeye başlayan bulutlar havanın ısınması ile tekrar su buharı haline gelebilir. Bu durmda yazımızın en başında belirttiğimiz gibi su buharı ışığı aynen geçirir ve görünmez bir hal alır.
Buz üstündeki sıcak havayla teması eden su damlacıkları su buharı haline geçene kadar bu evrede gözle görülebilir bir hal alır. Bu sayede cisimlerin yüzünde buhar oluşuyormuş görüntüsü sağlanmış olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder