Yüzerken Terler Miyiz?

Terlemek sadece sıcak havalarda gerçekleşen bir olay değildir. Vücut eğer fazla yorulmuş veya çok hareket etmişse terleme olayı sürekli devam edebilir. Çevremizde yorucu işlerde çalışan kişilerin her mevsimde terlediği ise bunun kesin kanıtıdır. Bunun sebebi ise vücudumuzda hareketlerimizi sağlayan kaslardır. Kaslar aşırı çalıştırılması ile birden ısı artışı meydana gelmektedir. Bu ısı artışı ter olarak vücut tan atılır. Bu sayede vucüt içinde bozulan ısı dengesi yeniden sağlanmış olacaktır.Bu ısı dengesini sağlamak ise vücudumuz için oldukça kolay ve hızlı gerçekleşen bir aktivitedir. Hayvanlarda da görülen bu değişim sürekli olarak kendini yenilemekte ve faaliyetlerine devam etmektedir. Bir çok hayvan bu sayede uyum sağlamakta doğayla olan ilişkilerini güçlendirmektedir.
Peki severek yaptığımız yüzme faaliyetleri sırasında vücudumuzun en temel faaliyetlerinden biri olan terleme gerçekleşir mi? Yüzmek kas hareketlerinin en fazla yapıldığı faaliyetlerinden biridir. Bu spor yapılırken kas hareketleri artarken doğal olarak ta vücut yeninden ısı dengesini sağlamak için terlemek isteyecektir. Fakat yüzülen suyun sıcaklığı terleme faaliyetlerini denetleyen bir yapıya bürünmektedir.
Eğer su vücudumuzu serinletecek bir soğuklukta ise vücudumuz terlemeyecektir. Ancak uzun süre yapılan bu faaliyette suyun sıcaklığı bazen etkisiz kalabilir. Bu durumda kas o kadar ısınır ki vücut bu değişikliğe karşı suyun soğukluğu bir etki etmez. Vücudumuz bu durumda normal bir şekilde terleme faaliyelerine devam edebilmettedir.
Sizde yüzdüğünüz anlarda terlediğiniz görüp bu merakınıza bir son verebilirsiniz.

1 yorum: