Fast Food Restoranları Niçin Kırmızıdır?


Çevremizde insanlarla olan etkileşimimiz dışında, çevremizdeki nesnelerin bizim üzerimizde bir etkisi var mıdır? Büyük firmalar ve restoran zincirleri, nesnelerin ve renklerin insanlar üzerindeki etkisini araştırmak için büyük paralar ödüyorlar. Amaç? Tabi ki daha çok para kazanmak. Peki, fast food restoranlarının neden hep kırmızı mobilyalarla döşendiğini, logolarının hep neden kırmızı renk seçildiğini hiç merak ettiniz mi? Kırmızının insanlar üzerindeki etkisi nedir?

Renklerin psikolojimizi etkilediği uzun yıllardır süren bir araştırma konusu. Mesela devlet adamları ya da diplomatlar halka konuşma yapacakları zaman hep mavi tonlarında kıyafetler tercih ederler. Bunun nedeni mavi rengin güven veren bir renk olmasıdır. Fast food firmalarının ise logoları da dahil, restoranları içerisinde hep kırmızı kullanıyor olmaları bir tesadüf değildir. Çünkü kırmızı tutkunun rengi olmasının dışında iştah açıcı bir renktir. Bu nedenle çoğu gıda firması ambalajları da dahil olmak üzere, fast food restoranları hep kırmızı rengi tercih ederler.

Hiç fark ettiniz mi? Fasta food restoranlarında hiç birimiz çok uzun süre oturup, yemeğimizi yavaş ve keyifli bir şekilde yemek yemeyi tercih etmeyiz. Her ne kadar “fast food” konseptinin altında yatan şey hızlı yemek yemek olsa da, dekorasyonda kullanılan detaylar ve renkler zaten bizim fast food restoranlarında uzun süre oturmamıza izin vermez. Hızlıca yemek yiyerek  kalkmamıza neden olan şey ortamda kırmızı rengin yoğun oluşudur. Kırmızı bilinç altımıza “Çok ye ve hızlı kalk” sinyalini verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder