İngilizler Neden Yolun Solunu Tercih Ederler?

Bir zamanla yani yolculuğun günümüzdeki halini almadan önce bir çok rivayete göre insanlar at üstünde daha kolay ve hazır halde olmak için sağ yoldan gitmeyi tercih etmişlerdir. Bu sayede insanlar daha kolay sağ ellerini kullanabilmekte ve gelebilecek tehlikelere karşı daha hızlı tepki gösterebileceklerdir.
Fakat 1300 lü  yıllarda ise hacı olmak için Roma’ya giden bir grup hristiyanın ezilmesini ve çıkan kargaşanın önlenmesi için emir veren papa bu grubun soldan gelmesini ve daha kolay bir şekilde yolu geçirmeleri yönündeki nasihatinin ardından bu kavram kullanılmaya başlamış ve yüzyıllar boyunca devam ettirilmiştir.
18. Yüzyıl da ise ABD de atlar üzerinde ulaşım yapan insanlar yolcu koltuklarının solda olması nedeniyle bir çok zorluğu yaşıyor ve soldan akan trafiği bir türlü doğru olarak kullanamıyorlardı. Bunun sonucunda ise daha hızlı ve güvenli trafik adına ABD de trafik sağdan akmaya başladı.
Fransız ihtilalinde ise kliseye karşı gelen bir grup papanın daha önce  verdiği bu emre karşı gelerek trafiğin sağdan akmasını istemiş ve bu karara toplumu alıştırmaya başarmıştır. Fakat tüm dünyada bu tür gelişmeler yaşanırken İngilizler bu alışkanlıklarından vazgeçmediler. Ayrıca dünyada Hindistan gibi ingiliz sömürgesinde uzun yıllar boyu kalan ülkelerde yine aynı şekilde trafiği soldan aktarmaya devam etti.
Daha sonra modern arabaların gelişmesi ile koltuklar solda ve trafik sağdan akmaya devam etti. Bunun sonucunda ise bazı geri kalmış ülkeler trafiklerinin yönünü soldan sağa alma kararını açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder