Neden "Dingonun Ahırı mı " deriz?

Dingonun Ahırı
Dilimiz de anlamını bilmediğimiz onlarca sözcük veya sözcük öbekleri bulunmaktadır. Bu sözcüklerin anlamları hakkında bilgisi olmayan insanların sürekli söz öbeklerini kullanması ise ayrı bir tartışma konusu veya bir bilimsel araştırma olabilir. Gün için yaşanan tüm olayları tek bir kelime veya kelimelerle özetleyen insanlar bu tanımlar için çeşitli söz öbeklerini kullanabilir. Kullandığı söz öbeğinde amaç karşıda ki kişiye aktarmak istediği bilgiyi aynen ve eksiksiz bir şekilde paylaşmaktır.
Yine insanların çok sık kullandığı ve anlamı hakkında bir fikri olmadığı dingonun ahırı söz öbeği nereden gelmektedir? Bu söz öbeğinin gerçekte anlamı nedir?
Atlı tramvayların kullanıldığı dönemlerde insanlar pek çok zorluğun karşısında atların gücünü kullanmaktadırlar. Bu dönemde atlar yokuş çıkılmasında daha da ihtiyaç duyulan bir hayvan haline gelmektedir. Bu tramvayları atların dinlenmesini beklemeden hareket edemezler. Özellikle taksim meydanında dinlenme ihtiyacı duyan bu atlar bu bölge de bulunan bir ahırda bir süre dinlendikten sonra yollarına devam etmektedirler.
Bu ahırın o dönemdeki tek sahibi olan bir rum ise bu ahıra dingo ismini takmıştır. Gün boyu onlarca atın bölgeye girip çıkması ile ortaya çıkan bu söz aslında yol geçen hanı anlamı vererek bura dingonun ahırımı söz öbeğinin doğmasına neden olmuştur.
Bölgede bulunan bu ahır dilimize böyle bir söz öbeğini kazandırmıştır. Kazandırılan bu söz öbeği insanlar arasında sürekli olarak kullanılmakta ve kullanılmaya da devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder