Süt Niçin Beyazdır?

Bu soruyu aslında kendimize defalarca sormaktayız. Birbirinden farklı renklerde yiyecek yiyen hayvanların neden beyaz renkte olan sütü ürettikleri ise hep merak konularımız arasında yer almıştır. Bu yazımızda bu durumun ilginçliklerini ve bilimsel anlamda olması gerekenleri ele alacağız.
Hayvanlar yedikleri yiyeceklerin rengi ne olursa olsun ürettikleri besinlerin bu renkler ile alakası yoktur. İnekler aslında verdiğimiz bu örneğe uygun en ideal hayvanlardır. Bir inek çevresinde bulunan yeşil renkli otlardan başka pek bir şey yemez. Bunun sonucunda ise beyaz renkli süt her defasında kusursuz bir şekilde üretilmektedir.
İneklerin midesi insanlarda olduğu gibi 4 odacıklıdır. Bu odacıklarda gelen yiyecekler çözülür ve moleküler bir hale getirilir. Molekküllerin ise herhangi bir rengi yoktur. Peki renksiz moleküllerden beyaz renkli süt nasıl meydana gelmektedir? Süt içinde bulunan Kalsiyum Kasinat süte beyaz rengi veren asıl maddedir.
Peki tüm bunların maktıklı bir açıklması varken dışkı neden kahverengi veya idrar neden sarıdır? Dışkının kahvrengi olmasını sağlayan en önemli nedenlerden biri bağırsaklarda bulunan sindirim enzimlerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bağırsaklarda ve böbreklerde bulunan safra sıvısı ise yine idrara sarı rengi veren ayrıca dışkıya kahverengi veren kimyasaldır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder