Kuşlar Neden V Şeklinde Uçarlar?

kuşların V şeklinde uçmalarıKuşlar mevsimlerin değişmesi ve doğa olaylarının kendilerini olumsuz etkilemeye başlaması ile farklı faaliyetlere girebilir. Bu dönemlerde kuşlar göç etmek zorunda kalabilir. Göç ederken gösterdikleri faaliyetlerin asıl amacı ise daha az enerji harcayarak daha uzun mesafeler gidebilmektir. Bazı kuşları bunu başaramadan göç sırasında ölürken bazı kuşlar ise uyguladıklar metodlar ile bu yolu daha rahat ve hızlı bir şekilde alabilirler.
Yolculuğa çıkmadan önce su ve besin ihtiyaçlarını gideren kuşların  asıl amaçları zahmetsiz bir şekilde yolu tamamlamaktır. Aksi durumlar da ise kuşların  yolculuğa çıkmadan önce depoladıkları su ve diğer besinler tükenir ve tükenme gerçekleştikten sonra yapılan göçün hiç bir anlamı kalmaz.
Örnek olarak kazlar göç döneminde uyguladıkları bazı yöntemler ile daha kolay bir şekilde göçlerini tamamlayabilir. V şeklinde uçtukları bu dönemde kuşlar daha kolay bir şekilde gittikleri yolu alabilir. Peki kuşların kullandığı bu uçma stilinin sağladığı faydalar nelerdir?
V şeklinde uçmanın asıl faydalarından biri önde uçan kuşun kanat çırpması ile arka taraftaki kuşlara sağladığı hava hareketidir. Bu sayede hava hereketi yaratan kuşlar aynı oranda harcadıkları enerjiye nazaran %70 daha fazla yol katedebilirler. Yani tek başında gidebileceği yolu bir kuş grup halinde gidince enerji tüketimini yarı yarıya düşürebilir.
2. olarak V şeklinde uçmanın faydası ise yön bulmadan güçlük çeken kuşların birlikte hareket ederek daha düzgün kararların alınması sağlanmış oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder