Dejavu Ne Demektir?

Dejavu o an da yaşanmakta olan olayların daha önce yaşandığı hissinin kişi tarafından algılanmasıdır. Bu algılam bir çeşit beyin faliyeletlerinde meydana gelen bozukluklardır. Bu bozukluklar bir algı probleminden doğmuştur. Bu algı problemi insanlar da normal bir şekilde görülebilir. Ayda veya uzun sürede ortaya çıkan bu algı problemleri için insanların çekinmesine gerek yoktur. Fakat gün gün veya hafta hafta gerçekleşen dejavular ise kesinlikle tedavi edilmelidir. Bu tür fazla görülen olayların altında farklı sebepler aranmalıdır.
Dejavu olayı insanların  ilgisini çektiği gibi bilim insanlarınında bir çok araştırma konusu haline gelmiştir. Bu araştırmalar sonucunda ise bir çok farklı faktörün bu olayın yaşanmasına neden olduğu ortaya çıkmıştır. Kişinin beyni olayları yaşadığı anda bazen daha aktif olarak çalışmaktadır. Bu aktiflik sonucunda ise yaşanılan olayların zaman kavramında bazı aksaklıklar meydana gelmektedir. Yorgunluk halinde, aşırı çalışmanın ardından veya ruhsal olarak yaşanan bazı değişiklikler bu olayın sık sık yaşanmasına neden olan faktörlerdir.
Yapılan araştırmalar da yine kadın ve erkeğin yaşadığı bu olayların arasında fazla bir farkın olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Beynin sağ ve sol lopunda meydana gelen aksaklıklar dejavunun oluşmasındaki en büyük etkendir.
Küçük yaşlarda bu olayı sürekli yaşadığını söyleyen çocukların sara hastalığı belirtilerini taşıdığı unutulmamalı ve derhal bir sağlık merkezine müracat edilmelidir. Eğer bu belirtiler daha yaşlı bir kişi de ortaya çıkıyor ise beyinde meydana gelen bir hasarın ortaya çıkardığı bir sonuç olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder