İnsan Ne Kadar Uykusuzluğa Dayanır?

Bilim insanları ideal uyku saatini sürekli araştırmış ve farklı sonuçlar elde etmişlerdir. Bunun temel nedeninde ise kişilerin gün içinde yaşadığı fiziksel veya psikolojik etkenler yatmaktadır. Yani kişi eğer gün içinde aşırı yorulup gereğınden fazla iş yapmış ise ideal standartlar o anlarda yön değiştirebilmektedir. Yine aynı şekilde gün içinde yaşanan bazı sıkıntılar veya psikolojik değişikler kişinin uyku düzeninde problemler yaratabilir.
Fakat yapılan araştırmalar normal bir düzen içinde ideal uyku saatinin 8 saat olduğu vurgusu yapılmıştır. Fakat üstte belirttiğimiz nedenlerden dolayı kişiler 4-5 saat bir uykuyla günü rahatlıkla geçirebilir. Tam tersi bir durumda ise 11-12 saat uyuyan bir kişi yinede kendini yeterince uyumamış sayabilir.
Yapılan araştrımanın bir diğer sonucu ise kişilerin yaklaşık 36-48 saat uykusuz kalmasının metabolizmasına oldukça zararlı olduğu vurgulanmıştır. 36 saat uykusuzluktan sonra kişide farkedilir şekilde değişiklikler ve düzensizlikler kendini göstermektedir.
Özellike bu dönemde kişi uykusuz kalmaya devam ederse fiziksel zararların yanında psikolojik zararlar da ortaya çıkabilir. Uykusuzluk sorunu yüzünden bir çok kişi depresyon tedavisi görmektedir. Bazı depresyonlar sonrasında ise kişiler uzun zamanlar hatta yıllar boyunca uykusuz da kalabilir. Bu tür enterasan olayların görünme olasılığı ise oldukça azdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder